Μύρτιλο & Υγεία

Μερικά απο τα οφέλη που έχει το Μύρτιλο στην Υγεία μας!

plums-1649316

Το μύρτιλο συχνά έχει αναφερθεί ως το θαυματουργό φυτό της νεότητας και χαρακτηρίζεται ως ο προστάτης για την υγεία μας και αυτό γιατί σίγουρα έχει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας.

Ως φυτό είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Από τα αρχαία χρόνια πολλοί το θεωρούσαν ιερό φυτό. Στην χώρα μας παρασκεύαζαν αρωματικό κρασί «μυρτινίτη οίνο» και αρωματικό λάδι «μύρτινον έλαιον».

Τα blueberries πέραν του ότι είναι εύγευστα έχουν υψηλή θρεπτική αξία.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β-καροτίνη, σε σάκχαρα, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες.

Αντίθετα είναι φτωχά σε νάτριο, λιπαρά και θερμίδες και γι’ αυτό εντάσσονται στις φυσικές τροφές μεγάλης ενέργειας που κρατούν το σώμα υγιές και νεανικό.

Τα Μύρτιλα αναφέρονται ως πηγή αιώνιας νιότης και οι τρέχουσες μελέτες για τα οφέλη τους στρέφονται:

  •  στην αντιοξειδωτική δράση τους
  • στην πρόληψη της αντιγήρανσης
  • στην πρόληψη του καρκίνου
  • στην καρδιακή και εγκεφαλική καλή λειτουργία
  • στην υγεία της όρασης
  • στην βελτίωση του ουροποιητικού συστήματος.

Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι μεταξύ 38 διαφορετικών φρούτων και λαχανικών που αναλύθηκαν, το blueberry έχει πολύ μεγάλη αντιοξειδωτική δράση και κατέχει τη 2η θέση.

Έρευνες έχουν δείξει την αντικαρκινική δράση των ουσιών του μύρτιλου ή blueberry, κυρίως στην παρεμπόδιση του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

Μια τακτική κατανάλωση μύρτιλων βοηθά στην προστασία των ηλικιωμένων ατόμων από νευροεκφυλιστικές ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση του ατόμου.

Πολύ συχνά τα αφεψήματα μύρτιλου χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση διάρροιας, δυσπεψίας και ναυτίας. Τα φύλλα και οι καρποί ενδείκνυνται για να αντιμετωπιστεί μία λοίμωξη του ουροποιητικού. Καθώς επίσης καρποί και φύλλα χρησιμοποιούνται από την παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σπουδαία οφέλη που έχουν οφείλονται στις ανθοκυανίνες, που ως ουσίες διευκολύνουν τη ροή των πληροφοριών στον εγκέφαλο.

Τελευταίες ερεύνες έχουν δείξει ότι συμβάλλουν στην δημιουργία νέων νευρώνων και αυτό οφείλεται κατά βάση στις ανθοκυανίνες που περιέχουν.

Αρκούν λοιπόν 200 γραμ. μύρτι­λα την εβδομάδα για να αυξή­σου­με κατά 9% την άμυνα του οργα­νισμού μας.